ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ВРАЦА НАДЯ ДОНКИНСКА ПОСРЕЩНА ПОСЛАНИКЪТ НА КРАЛСТВО БЕЛГИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Н. ПР. ФРЕДЕРИК МЬОРИС


  По покана на областния управител Надя Донкинска днес гост в град Враца е посланикът на Kралство Белгия в Република България Н. Пр. Фредерик Мьорис.

  Той е на първото си официално посещение в гр. Враца, придружен от г-жа Величка Терзиева, комисар по търговията и инвестициите, икономическо и търговско представителство на Фламандски регион и г-жа Милена Боцева, представител на Белгийско-Българо-Люксембургския бизнес клуб.  Цел на визитата е установяване на двустранни връзки и запознаване с бизнес потенциала на областта, обсъждане на възможности за създаване на контакти между белгийски и български фирми, които да споделят общ интерес за сътрудничество, развитие и установяване на двустранни връзки в различни сфери от взаимен интерес.

  Областният управител посрещна в Областна администрация – Враца Негово Превъзходителство и накратко представи регионалния профил и особеностите на област Враца. Акцентира върху изключително богатия и интересен културен календар, което може да бъде основа за бъдещ културен обмен.

  На последвалата среща с представители на бизнеса от региона Н. Пр. Фредерик Мьорис, благодари за възможността да се запознае с различните аспекти на потенциално бъдещо сътрудничество.

  За съдействие в потенциални съвместни начинания между български и белгийски фирми, се ангажира Негово Превъзходителство.

  Управители и представители на фирми от цялата област включили се в срещата, запознаха посланика с профилите на своята дейност и изразиха готовност за съвместно сътрудничество.

  В края на срещата присъстващите изразиха своята увереност, че ще бъдат установени трайни отношения, основани на взаимноизгодно сътрудничество между две страни.

  Съгласно изготвената  програма от екипа на Областна администрация-Враца   Н. Пр.г-н Фредерик Мьорис и сътрудниците му, посетиха  Посетителски център „Врачански Балкан“, където бяха посрещнати от директора инж. Николай Ненчев. В уютна обстановка гостите бяха запознати с дейността и обхвата на Природен парк "Врачански Балкан", част от Европейската екологична мрежа "Натура 2000". В границите на парка влизат резерват "Врачански карст" и няколко природни забележителности и защитени местности, обясни г-н Ненчев.

  Под ръководство на Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей – Враца, делегацията се запозна с експозицията „Рогозенско съкровище“ и се потопи в богатата културна история завещана ни от тракийските царе.