ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ - ВРАЦА СЕ ВКЛЮЧИ В КАМПАНИЯТА НА БТВ "ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО"


На 10 май – Европейския ден за почистване, служителите от Областната администрация – Враца  почистиха велоалеята от парк „Хижата“ до комплекс „Чайка“. Акцент в този ден беше  почистването на зони в населените места, които са останали извън обсега на традиционните пролетни почиствания, организирани от общините.

В мащабната акцията на БТВ се включиха шест от десетте общини на областта – Борован, Мездра, Оряхово, Криводол, Роман и Хайредин. Доброволците почистиха около домовете си и междублоковите пространства. Най - изявени бяха жителите на Община Оряхово. Повече от сто доброволци се включиха заедно в почистването и освежаването на крайдунавския град, а  най-малкият участник беше шестгодишният Искрен.

Кампанията продължава, като на 17 май – Международен ден на спорта, приоритетно ще се чистят зони за отдих и спорт, разположени в близост до населените места, спортни площадки, стадиони, екопътеки.

Доброволците от общините, семействата или приятелите, които не разполагат с достатъчно време, могат да организират акция по почистване в кварталната градинка, на улицата или на спортното игрище на 17 май или 31 май, като поставят съобщения на видни места или в социалните мрежи. Събраните отпадъци ще бъдат събрани до контейнери и кофи за смет, за да могат безпроблемно да се извозят.

През 2014 г., включилите се в инициатива са повече от 326 хил. души , които с общи усилия са  събрали близо 16 хил. тона отпадъци.

Рекордно, в област Враца, количеството събрани и депонирани отпадъци е 838 тона, а участвалите в доброволната кампания са повече от 11 000.

„Първата крачка за намаляване на замърсяването е пълното осъзнаване, че природата е в ръцете на всеки един от нас и  нейното опазване зависи от нашата отговорност“ – това споделиха след екоакцията служителите на Областна администрация - Враца.

           

 

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“