МУЗЕЕН КЪТ НА „ЖЕЛЕЗНИЯ ПОЛК“ БЕШЕ ОТКРИТ В ПОДЕЛЕНИЕ 54990 В ГРАД ВРАЦА


На 01.02.2024г. Областният управител на област Враца, Надя Донкинска беше официален гост на откриването на музеен кът на 35-ти пехотен Врачански полк.

В празника организиран от Военно формирование 54 990 в град Враца присъстваха полковник Митко Балтов-командир на трето бригадно командване, представители на Министерство на отбраната, на Община Враца, историци, журналисти, гости на града.

Експозицията включва уникални експонати, като работното бюро на командира на полка, знамена, карти, заповеди, отличия за военни заслуги, които напомнят за бойния път и славните победи на врачани във войните за национално обединение. Посетителите могат да видят и двете знамена а полка, броеве от полковия вестник, подготвян от личния състав.

Командирът на поделението подп. Симеон Гаджев, заяви „Откриваме този кът в прослава на заслугите на стотиците врачани, част от полка, за който ще поддържаме спомена жив тук“.

В присъствието на военни, гости и жители, Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий отслужи благодарствен молебен и водосвет за здраве и благоденствие.