КОНФЕРЕНЦИЯ „БИЗНЕСЪТ И РЕГИОНИТЕ: СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ- ПЕРСПЕКТИВАТА“


На 29.04.2024 г. Областният управител Надя Донкинска взе участие в град Монтана на конференцията „Бизнесът и регионите: Северозападна България - Перспективата“, по покана  на БГлобал Медиа.

„Бизнесът и регионите“ е национална дискусия, инициирана от сп. BGLOBAL, която се провежда от години и на нея се показва как компаниите допринасят за развитието на регионите в България, и как местните власти привличат инвестиции, които променят качеството на живот.

Събитието е фокусирано върху Северозападният регион с амбиция да се очертаят възможностите за икономическо развитие и за развитие на човешките ресурси.

 В началото на дискусията изпълнителния директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова очерта икономическият профил и потенциалните ниши за ускорен ръст на Северозападния регион. Началото на втория панел даде социалния антрополог Харалан Александров, който говори за ролята на социалния капитал в развитието на общностите и бизнес, както и възможностите да се върнат и да се задържат младите хора в Северозападния край на България.

На събитието присъстваха: представители на АЕЦ „Козлодуй“, „Емко“, „Компас“, „Монбат груп“, представители на изпълнителната власт, Иван Аспарухов кмет на община Мездра, Боян Минков кмет на община Белоградчик, Златко Живков кмет на община Монтана, Ивайло Антонов Областен управител на Монтана, представители на МОН, МРРБ,  и на медии .