КОД „ОРАНЖЕВ“ ЗА ВАЛЕЖИ В ОБЛАСТ ВРАЦА


 За 27 юни 2024 г. НИМХ издава предупреждение от втора и първа степен (оранжев и жълт код) в 11 области от западната половина от страната за краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия и за градушки.

ПРОГНОЗА ЗА ОЧАКВАНИ КОЛИЧЕСТВА ВАЛЕЖИ

За 26 и 27 юни 2024 г.: Днес отново на места в западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Количества: 5-15 mm, на отделни места в планинските райони до 20-30 mm. През нощта и утре в западната половина на страната ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, има условия за градушки. Количества за денонощието: 10-35 mm, в отделни райони, главно в Северозападна България - до 50-60 mm. В източната половина на страната ще е без валежи.

За 28 и 29 юни 2024 г.: В петък все още на много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Количества за денонощие: 5-15 mm, в отделни райони до 20-25 mm. В Източна България ще остане сухо. В събота - без валежи.

Подробна информация за предупрежденията и опасните метеорологични явления по области и общини може да бъде получена от интерактивната карта на адрес: https://weather.bg/obshtini/.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ правят следната прогноза за Дунавски басейн:

Днес (26.06) в резултат на валежи ще се повишават нивата във водосборите на реките западно от този на р. Лом, включително, във водосборите на реките Ерма и Нишава и в горната част от водосбора на р. Искър. През следващите два дни, в резултат на валежи, ще се повишават нивата във водосборите на реките западно от р. Осъм, включително. Значителни ще са повишенията, както следва: през нощта срещу и в сутрешните часове на 27.06 на нивата във водосборите на реките западно от този на р. Огоста, включително; в следобедните и вечерните часове на 27.06 в горната част от водосбора на р. Искър (над яз. Искър). На 29.06 речните нива в басейна ще се понижават.

Допълнителна информация може да бъде намерена и на интернет страницата на МОСВ https://www.moew.government.bg/bg/prescentur/prognoza-za-opasni-yavleniya/

БДДР