КОД „ЖЪЛТ“ ЗА ЗНАЧИТЕЛНИ ВАЛЕЖИ В ОБЛАСТ ВРАЦА


За 9 май 2024 г. НИМХ издава предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи, в отделни райони придружени с гръмотевици, в 10 области от Западна и Централна България. Количества на валежите: 20-35 mm, локално и до 50 mm.

Подробна информация за предупрежденията и опасните метеорологични явления по области и общини може да бъде получена от интерактивната карта на адрес: https://weather.bg/obshtini/.

Дунавски басейн: Днес (08.05) и утре в резултат на валежи ще се повишават речните нива в целя басейн. Значителни ще са повишенията днес и през нощта срещу 09.05 в планинските части от водосбора на р. Огоста, в горните и средните части от водосбора на р. Искър (над гр. Роман), водосборите на р. Вит и р. Осъм. На 10 и 11.05 речните нива в по-голямата част от басейна ще се понижават, като в резултат на оттичане през първия ден ще се повишават нивата на главните реки към устията им.

Допълнителна информация може да бъде намерена и на интернет страницата на МОСВ https://www.moew.government.bg/bg/prescentur/prognoza-za-opasni-yavleniya/