ФЛАШМОБ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С РАКА ПОД НАДСЛОВ “НАПРАВИ СВОЯ ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД“


На 23 февруари в центъра на град Враца, по повод Световния ден за борба с рака се проведе розов флашмоб, организиран от Инициативен комитет „Борба с рака на гърдата“ – Враца с председател Албена Кисьова.

 Актьорът Калин Врачански, Моника Николаева от Игри на волята, и Цветомира Стоянова - Hell's Kitchen, застанаха зад каузата отправяйки апел към обществото  „Да направим своя профилактичен преглед“.

 В танца взеха участие над 50 лица – ученици от СУ „Отец Паисий“ и ПГТР – Враца, балет „Скай“ – Младежки дом – Враца, представители на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и Младежки център – Враца и други.

Събитието подкрепиха екипът на Областна  администрация Враца, медии и много врачани и гости на града.

 От 28-те области в страната, област Враца се нарежда на 10-то място по стандартизирана заболеваемост от злокачествени заболявания. И на 4-то място по смъртност в страната, което е тревожен сигнал, че са необходими спешни мерки за превенция, защото 99% процента от диагнозите констатирани своевременно са лечими.

Поздравления за инициативата на нашата колежка Албена Кисьова, която каза: “Тази година се спряхме на флашмоб, защото музиката е нещото, което обединява всички хора. Нарекохме го розов флашмоб, защото символизира розовата лента за борба с рака на гърдата.“