ЧЕСТИТ 24 МАЙ - ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

ЧЕСТИТ 24 МАЙ - ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

  "Върви, народе възродени,

   към светла бъднина върви,

   с книжовността, таз сила нова,

   съдбините си поднови!"

    Стих написан преди 131 години от преподавателят по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски. Думи определящи посока. Думи, които често пъти изговаряме наизуст на всеки 24 май, без дори да се замислим за смисъла и гордостта, които носят.

    Посветен на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, на славянската книжовност, на културните традиции и духовност - 24 май не е просто поредният официален празник, с него свързваме дългогодишни традиции на празнични слова и шествия, стихотворения и песни, прославящи делото на солунските братя. Всички тези начини за отбелязване на празника имат своето място в сърцето на всеки един от нас.

    Нека тачим нашата история и традиции и да не забравяме, че пътят напред проправяме ние. Затова нека днес се преклоним пред всички съвременни будители, пред нашите учители, просветители, морални и духовни стожери!

    И да не забравяме, че каквото е днес училището, такова ще е и бъдещето ни! Това е нашата отговорност!

    Поздравявам всички Вас - представителите на българската култура, наука, образование и изкуство! Нека не стихва жаждата ни за знания, духовното ни извисяване и светлият зов на българщината у всички нас!

    Поклон пред Вас, съвременни будители – учители, самодейци, читалищни дейци и творци, Вие сте пазители на нашата национална идентичност!

    Честит празник!