Н. ПР. Г-Н МЬОРИС ПОСЛАНИК НА КРАЛСТВО БЕЛГИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПОСЕТИ РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ВРАЦА И ПОСЕТИТЕЛСКИ ЦЕНТЪР „ВРАЧАНСКИ БАЛКАН“


   На 30.11. Областният управител на Враца, посланикът на Kралство Белгия в Република България Н. Пр. Фредерик Мьорис и екипа му посрещани в Посетителския център „Врачански балкан“ и Регионалния исторически музей-Враца.

   В  Посетителски център „Врачански Балкан“, делегацията беше посрещната от директора инж. Николай Ненчев, който подробно разказа  дейността и обхвата на Природен парк "Врачански Балкан", който е  част от Европейската екологична мрежа "Натура 2000", като в границите на парка влизат резерват "Врачански карст" и поредица от  природни забележителности и защитени местности. В

  Към делегацията се включи и народният представител г-ца Деница Симеонова при посещението на Регионалния исторически музей – Враца, където директора Георги Ганецовски презентира културното наследство на област Враца и представи богатата експозиция на музея. Наред с находките от Могиланската могила и уникалния Златен венец и сребърен наколенник, бяха показани множество златни и сребърни апликации. Особен интерес предизвика „Рогозенско съкровище“, което е открито в началото на 1986 година във врачанското село Рогозен и е най-голямото по своите размери съкровище, откривано на територията на България.

  Н. Пр. Фредерик Мьорис остана изключително впечатлен от природните красоти на Област Враца, представени от екипа на "Врачански Балкан" и богатото ни културно наследство в Регионален исторически музей-Враца, като сподели, че в бъдещ етап това  да бъде повод за бъдещ културен обмен между Кралство Белгия и Република България, за популяризиране на културното ни наследство и за посещението на  повече белгийски туристи  в Област Враца.  

  В края визитата, Областният управител изрази своята голяма благодарност към  екипите на двете структури за топло посрещане и презентациите, като тя заяви, че от страна на Областна администрация Враца ще продължи съвместната дейност в бъдещи проекти и мероприятия.